2014. október 19., vasárnap

Halloweenre hangolódva



Ahogy az előző blogbejegyzésben is említettem, a Halloween nagyon megmozgatta a fantáziánkat. Nem merítettük ki teljesen a lehetőségeket, de a legnépszerűbb elemekből válogattunk és elkészítettük a saját verziónkat. Öt különböző mintájú Halloween-i párna született, ezeket szeretném most röviden bemutatni, ebben a bejegyzésben, most elsősorban képeken keresztül. 
Az elkészítéshez hasznos instrukciókat, tanácsokat csak abban az esetben  részletezem, ahol az átlagostól eltérő a készítési mód vagy valami egyedi sajátosság mutatkozik a mintákban.


1. Vidám tökfejek és "rémísztő" szellemek!

Hogy is lehetne Halloween tökök és szellemek nélkül? Az alábbi szabásminta kezdőknek ajánlott. A minták egyszerűek, könnyen elkészíthetőek, pláne, ha jó nagyba nyomtatjuk ki őket! A siker garantált!
A sablon tartalmaz még két másik mintát, ami szintén témába illő, de, hogy pontosan mit, azt nem árulhatom el.... :) Ez a mintát weboldalról INGYEN letöltheted!

 Vidám szellemek és tökfejek

Hogyan készítsük el a párnát?

Az elkészítési mód megegyezik a Kócos boszi elkészítési módjával, így itt beszéljenek helyettem a képek.

Applikálás
A kisebb motívumokat, részleteket szintén érdemes hímezni, applikálás helyett. Szebb és pontosabb is lesz.
Szemek, szájak, fogak elkészítése

Tűzés, díszítés
Már kész  is párna! :)




2. Kócos boszi

A kis boszorkányról szóltam részletesebben, így itt csak emlékeztetőül szolgál. illetve a sorozat egy igen fontos darabja, így nem maradhat ki a sorból. Kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott. A kisebb minta (pl párna rátét) megkíván némi gyakorlatot, de nagyobb méretű elkészítéséhez (legyen az falikép, vagy takaró)  bárki bátran belevághat!

Kócos szabásmintája

Segédfólia készítése

Segédfólia használat közben

Applikálás
Íme a kész párna! :)


3. Halloween szörnyei

Elsősorban jelmezként találkozhatunk velük, különösen akkor, ha bemegyünk egy angol használt-ruha turkálóba. A mindenszentek éjszakáján a  "Trik or tears"-nek (Csokit vagy csalunk!)  nálunk nincs hagyománya, de a jelmezes bálok, bulik egyre gyakoribbak. Az alábbi szabásmintából ugyan, jelmezt nem készíthetünk, de rém cuki kis rátétmintát igen. Lehet párnát, vagy esetleg (csokigyűjtő) táskát készíteni belőle a gyerekeknek.

Szörnyikék szabásminta
Látszólag egyszerűek, de ha valaki igazi kihívást szeretne, nyomtassa ki az eredeti méretben (A4) és úgy készítse el az applikációt. A nehézséget fokozhatja még azzal, hogy szőrös anyagot (wellsoft, babysoft) anyagot használ ott,  ahol szájat és fogakat is kell varázsolni! Természetesen nagyobb méretben, könnyen boldogulhatunk ezzel a mintával is! :)

Sablon készítés
A "nagyobb" szájakat fekete filcből készítem. A "nagyobbat" úgy értem, hogy még éppen csak lehet applikálni. Bevallom ekkora méretben, nekem az applikálás még szebben megy, mint a hímzés! Ekkora méretben filccel könnyebb dolgozni, mint vászonnal. :)

applikálás
Tipp!
Ha még félelmetesebbnek szeretnénk a szörnyeket, a fogakat fehér filcből vágjuk ki és csak felső részen (a fej alá tolva) rögzítsük. Így a fogak ki fognak emelkedni a háttérből!
A sárkány taraját szintén (narancssárga) filcből készítettem és nem varrtam körbe, így azok is kiállnak a párna síkjából.



Szemek kihímzése
A kész párna! :)









4-5. Denevérek, kísértetházak temető és egy fülesbagoly

A Halloween további "kellékei" a denevérek, a kísértetház, a temető és még egy-egy huhogó bagoly is. Ennyi minta nem is fért rá egy kompozícióra ekkora méretben! :) Készítettem hát egyből kettőt. Az egyik akár a párja is lehet a másiknak.

Vidám repülő denevér szabásminta
Itt is készült papírsablon. A mozgalmas minta miatt ügyelni kell a rátétek applikálásának a sorrendjére.



A kísértetház elkészítése
 A kartonsablont színoldalával lefelé fordítjuk a ragasztófályolra és úgy rajzoljuk át. Ezt akkor alkalmazzuk, ha papírsablont készítünk a mintából!



Először a teliholdat vasaljuk fel, majd a kísértetházat. Ezután következik csak a minta.

A denevér darabkái rasztófátyollal ellátva


A kicsi darabokat a helyére igazítjuk. Majd szépen sorban applikáljuk a mintát! Figyeljünk arra, hogy a részek találkozásánál legyenek átfedésben a darabok, úgy ahogy a sablon rajza jelöli. Az anyagokat érdemes szín-azonos cérnával levarrni. Ennél a mintánál jellemző volt a sok apró részlet miatt, hogy a cikk-cakk beállítás öltésszélességét 2,8-3 közötti értékre tettem. A pontosabb varráshoz itt már szükségünk lehet egy applikáló talpra, hogy lássuk pontosan az íveket, vonalakat és azokat követni tudjuk.


 A denevér szeme, olyan kicsi, hogy azt mindenképpen hímezni kell!


Az alábbi képen látható, hogy a varrás-menti tűzést szabadkezes tűzéssel készítettem.Látszólag könnyebb, mint a sima talppal, mert nem olyan kötött. De a szabadságnak ára van: a vonal mellett sokkal nehezebb "szabadkezes tűzőtalppal" tűzni, mert könnyen félrecsúszhat a varrás, miközben az öltéshosszak egyenletességére is figyelni kell.  Mindenképpen gyakorlást igényel!


Ilyen lett a kész kísértetház:


A "szőrös"hasú denevér. A teste well-soft anyagból készült, ragasztófátyol helyett ragasztóspray-el van rögzítve. Hátránya, hogy nehezebb pontosan kivágni az anyagot, előnye, hogy a öltést nem is kell olyan sűrűre állítani, mert úgy is "eltűnik" az anyagban. (a "szőrben")


 És végül:



5. Lógó Denevér és bagolyka

Végül következzen az ötödik minta. A kis denevér pihenni készül egy faágon, amit megosztott egy ciklámen bagollyal is. Az elkészítési mód megegyezik a előző mintával.Egy párna nagyságú mintán sok kis apró részletet találunk, amelyeket odafigyelve kell applikálni.

Lógó denevér és bagolyka szabásminta

Még darabokban

Helyreigazítás



tűzés
 Elkészült! :)









Jó munkát kívánok mindenkinek!
Szilvi

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése